NA EPF-u SE VEDNO NEKAJ DOGAJA

Ekonomsko-poslovna fakulteta (EPF) je po številu študentov druga največja fakulteta Univerze v Mariboru. Kar nekaj se nas dnevno sprehodi skozi prostore ene izmed ustanovnih fakultet naše univerze. Vsi si želimo postati uspešni podjetniki, strogi revizorji, iznajdljivi bančniki ali kreativni ter motivirani managerji. Znanje, ki ga pridobivamo v predavalnici, je vsekakor osnova, kljub temu pa dandanes vse bolj štejejo tudi znanja in kompetence, ki jih pridobimo izven predavalnice. Na trgu delovne sile se kot ekonomisti srečamo z močno konkurenco in vse bolj pomembno je izstopati, za kar pa potrebujemo nekaj več.

Sreča za nas, študente EPF je, da nam dodatnih znanj ni potrebno iskati daleč – pridobimo jih lahko namreč kar na fakulteti, saj se na EPF-u skozi celotno študijsko leto dogaja. Za to skrbijo tako zaposleni kot tudi mi, študenti.

»Da bi izstopali, potrebujemo nekaj več.«

Študenti se lahko z aktualnim reševanjem poslovnih situacij in problemov v praksi seznanimo kar v predavalnici. Profesorji pogosto vključujejo gostujoče strokovnjake, ki prihajajo iz različnih uspešnih podjetij. Tako smo gostili že direktorico sektorja podjetja Gorenje d.d., direktorico podjetja Audit &CO, notranjo revizorko iz Mestne občine Maribor, predsednika uprave podjetja Sava d.d., cenilko iz Nove kreditne banke Maribor in še mnoge druge. Preteklo študijsko leto nas je obiskalo tudi kar nekaj tujih predavateljev z različnih področji in usmeritev, med drugimi predavatelji s Kitajske, Slovaške, Hrvaške in Belgije. Predavanja gostujočih predavateljev so izredno koristna, saj tako spoznamo primere iz prakse, prav tako pa nam ponujajo možnost mreženja.

Po koncu študija vsak študent razmišlja o zaposlitvi bodisi doma bodisi v tujini. Za lažje iskanje zaposlitve v tujini je EPF sklenila sodelovanje z EMFD, ki študentom omogoča dostop do mednarodnega portala zaposlitvenih možnosti. Podjetja kot so IBM, Bayer, Nokia in Microsoft na portal objavljajo svoje potrebe po kadru. Vse, kar moraš za spremljanje teh oglasov storiti je, da si ustvariš svoj profil na Global talent portalu.

Ko že govorimo o zaključevanju študija pa je vredno, da omenimo še eno pomembno zgodbo, ki se na EPF-u plete že nekaj let – smo namreč v postopku pridobivanja še ene mednarodne akreditacije. AACSB je ena najbolj znanih organizacij za akreditiranje poslovnih šol na svetu in povezuje izobraževalne ustanove z enim ciljem: ustvariti naslednjo generacijo odličnih voditeljev. Kaj pa pridobitev te akreditacije pomeni za nas? Čisto preprosto – z njo naši študijski programi dosegajo določene standarde, kar poveča kakovost izobraževalnega procesa. Naša diploma tako postane primerljiva z diplomami ostalih šol, ki imajo to akreditacijo. AACSB akreditacijo je do danes prejelo 796 institucij iz 53 držav. Zagotovo ste vsi že slišali za Harvard University (Business school)? Ja, tudi ta fakulteta jo ima in kmalu jo bomo imeli tudi mi.

»Študentski predstavniki ne počivamo niti med počitnicami.«

Za dogajanje na fakulteti pa skrbimo tudi člani študentskega sveta in tutorji, ki delujemo pod sloganom »študenti za študente«. Organiziramo različne tečaje, delavnice in druge projekte, za katere menimo, da koristijo našim študentom. Za pestrost ponujenih vsebin skrbijo tudi Klub za marketing (KZM) in Mladi projektni managerji (MPM). Največjo študentsko marketinško konferenco na Štajerskem je KZM letos organiziral že enajstič, MPM pa so letos že drugo leto zapored uspešno organizirali projekt Uspešne ženske.

Študentski svet že vrsto let tesno sodeluje s Kariernim centrom EPF. Sodelovanje je prineslo kopico zanimivih gostov, ki so izvedli najrazličnejše tečaje, seminarje in delavnice. Lani smo k nam povabili uspešno govorko Ido Baš, ki nam je predstavila svet poslovnega bontona. Le-ta ne uči samo kaj in kako obleči, ampak zajema tudi načine komuniciranja in vedenja, kot je stisk roke, pozdrav ter pisanje oz. odgovarjanje na sporočila. Tečaj poslovnega bontona smo nadgradili z delavnico poslovnega bontona pri kosilu, kjer smo spoznali, kako se pravilno vesti na poslovnem kosilu. Organizirali smo delavnico izdelave spletne strani in se tradicionalno odpravili na strokovno ekskurzijo, v sklopu katere vsako leto obiščemo uspešna podjetja. V preteklih letih so študenti imeli tudi možnost udeležbe na tečaju motivacije in osebne rasti ter komunikacijskih delavnic.

Študentski predstavniki pa ne počivamo niti med počitnicami, saj smo del le-teh porabili za načrtovanje in pripravo projektov, ki jih bomo izvedli v novem študijskem letu. In kaj vse vas čaka v prihodnjih mesecih?

V mesecu oktobru pripravljamo Karierni sejem,  na katerem se bodo kot potencialni  delodajalci študentom predstavila različna slovenska podjetja. Mesec november bo na EPF mesec izobraževanj - pripravljamo delavnico odnosov z javnostmi, tečaj retorike in delavnico na temo uspešnega pogajanja. V decembru pa se boste lahko naučili osnov grafičnega oblikovanja s programom Adobe Photoshop.

Vsak izmed nas pozna uspešnega podjetnika Henryja Forda in ta je nekoč rekel: »Kdor se neha učiti, je star.« V članku je predstavljen le del pestrega dogajanja na EPF, ki ti ponuja mnogo priložnosti, izkoristi jih in izstopaj!