Kako ustvariti interaktivno predstavitev, ki pritegne?

Vsi študentje se tekom študija srečujemo s predstavitvami seminarskih nalog, projektov ipd. Med orodji, ki jih uporabljamo za bolj zanimive predstavitve še vedno izrazito vodi PowerPoint. Pri njegovi uporabi se večina ljudi zadovolji z vnaprej pripravljenimi temami, ki smo jih že rahlo naveličani. Če želimo s predstavitvijo narediti vtis in pritegniti poslušalce, lahko izbiramo med številnimi manj znanimi orodji. Med temi vedno večjo prepoznavnost pridobiva Prezi.

Z namenom temeljite predstavitve Prezi-ja je Študentski svet FERI v sodelovanju s Kariernim centrom Univerze v Mariboru pripravil delavnico o uporabi orodja Prezi. Udeleženci delavnice so osvojili vsa znanja, ki jih potrebujemo za pripravo enkratne predstavitve, ki navduši občinstvo. Na delavnici so spoznali:

 • predstavitev in uvod v program Prezi;
 • kako se registrirati in ustvariti račun;
 • predstavitev Prezi okolja in spoznavanje osnovnih pojmov: orodna vrstica, delovna površina, zebra, izbira teme, okvirji, tehnike oblikovanja;
 • izdelava predstavitve: vstavljanje in urejanje osnovnih gradnikov - besedilo, slike, like, povezave, tema predstavitve, vstavljanje in urejanje naprednih multimedijskih gradnikov - video in zvočni posnetki, povezava z datotekami (PDF, PP), dodajanje animacije med okvirji, dodajanje poti;
 • zaključek dela in shranjevanje.
 • Študentje, ki so se udeležili delavnice, so tako postali mojstri Prezi predstavitev. A ob Prezi-ju obstaja še cela kopica podobnih programov in orodij, ki omogočajo interaktivne predstavitve. Zelo preprost za uporabo je program Canva, ki je v celoti na spletu, predstavitve pa imajo zelo moderen videz. Za vse, ki jim je všeč igriva predstavitev v obliki zabavne in barvite risanke, je na voljo Powtoon. Tukaj so še Visme, Slidebean, Goanimate itd.

Možnosti je torej ogromno. Ne glede na to za katero se odločite, je dobro upoštevati nekaj preprostih nasvetov, ki naredijo razliko med dobrimi in slabimi predstavitvami. Navdušite lahko seveda tudi s PowerPoint predstavitvijo, če ta izstopa iz povprečja.

 1. Izogibajte se standardnim predlogam

Že pripravljene predloge so dolgočasne in neoriginalne. Z njihovo uporabo damo vtis, da naši predstavitvi nismo posvetili preveč pozornosti.

 1. Manj je več

Ljudje težko poslušamo in beremo hkrati. Krajše kot imamo besedilo na prezentaciji, bolj bo občinstvo zavzeto poslušalo vašo predstavitev. Namesto da napišete pet alinej na en slide, je boljše, da daste vsako alinejo na svoj slide in pustite tekstu, da zadiha. Boljše je imeti več slidov, kot vse na enem.

 1. Uporabite različne kombinacije barv in pisav

Pomembne besede poudarite z drugačnimi pisavami, ali spremenite barvo pisave. Namesto belega ozadja lahko uporabite tudi bolj vpadljivo barvo. Uporabite pisave, ki niso standardne. Times New Roman je dolgočasen. Comic Sans je neresen.

 1. Slika pove več kot tisoč besed

Ljudje si dosti bolj zapomnimo stvari, ki jih vidimo. Slike so zato najboljši način, da pritegnemo pozornost. Namesto monotonega ozadja, lahko za ozadje predstavitve uporabite fotografijo. Prav tako lahko s fotografijo sporočilo predstavitve naredite bolj jasno.

 1. Uporabljajte infografike

Kadar želite občinstvu predstaviti številske podatke, je najbolje, da to storite na barvit in nazoren način – z uporabo grafik. Čim bolj so te preproste, večji učinek bodo dosegle.

 1. Animacije in videoposnetki so dobrodošli

Z animacijami in videoposnetki lahko prekinemo monotono govorjenje. Ob tem nam služijo za prikaz zapletenih zamisli, ki jih je včasih težko ubesediti. Pomembno je, da videoposnetke uporabljate zmerno.

 1. Pazite na strukturo predstavitve

Tudi predstavitve morajo biti razdeljene v tri glavna poglavja – uvod, jedro in zaključek. Uvod je namenjen predstavitvi ključnih točk, o katerih boste govorili in je zelo kratek. V zaključku lahko na kratko povzamete glavne ugotovitve iz vaše predstavitve.