Učenje, motivacija in triki

Kaj so naši problemi že v samem začetku učenja?

Kot študentje in mladostniki se večkrat znajdemo pod vplivom socialnih omrežij. Ti nas nekako med samim učenjem pritegnejo in povlečejo nazaj k sebi. Na primer, se učimo deset minut in nam postane dolgčas, tako začnemo brskati po Facebooku in ena ali dve uri zgineta, kakor bi mignil, brez, da bi se zavedali. Najbolj učinkovito je, da ko se gremo učit damo telefon v drug prostor, socialna omrežja pa na prenosniku, tablici ali kjer koli drugje zapremo in onemogočimo za tisti določen čas učenja.

Slika 1 vir: https://www.amagencija.si/en/services/digital-marketing-and-social-media-management/

Kakšne vrste motivacij vse poznamo?

 1. Zunanja motivacija prihaja zunaj nas. To počnemo, ker smo prisiljeni, primer tega je zato, ker nam tako nekdo reče, ki ima oblast nad nami.
 1. Notranja motivacija se izvaja iz notranjih razlogov, na primer zaradi usklajenosti z vrednotami ali preprosto zaradi hedonističnega užitka, ko nekaj počnemo.
 1. Introjektna motivacija je podobna notranji motivaciji, ker je ponotranjena. Poseben vidik tega je, da če nekaj ne storimo, da potem občutimo napetost krivde.
 1. Ugotovljena motivacija je, če človek ve, da je nekaj treba storiti, vendar se še za to ni odločil. 

Kako se naj motiviram pri učenju?

Ustvarite svoj sistem nagrajevanja tako, da izberete nekaj, kar si resnično želite: škatlo piškotov, odmor za tek, čas za ogled filma, ipd. Karkoli že je, uporabite kot nagrado za zaključek študijskega dela in ko neko določeno snov predelate, da se za to nagradite. Če želite resnično pritiskati in se spodbujati, da se dobro znajdete, poskusite ustvariti nagrado zase, ki jo boste lahko prejeli le, če se boste dobro odrezali na izpitu ali na tečaju kot celoti.

Ampak take vrste motivacij na dolgi rok niso sprejemljive, saj vsakič, ko boste se nekaj učili ali uspešno opravili izpit, vaje, tečaj ipd. boste pričakovali nekaj v zameno. V prvi vrsti, ko ne najdete motivacije in ste čisto na tleh, pomislite na slednje:

 1. Zakaj sem sploh začel/a (Npr. Zakaj ste začeli študirati na določeni fakulteti, kaj je bila primarna želja ali cilj v življenju.)
 2. Kaj bom ob uspešno opravljeni obveznosti pridobil/a? (Npr. Na tečaju bomo pridobili novo pridobljeno znanje.)
 3. Ali mi bo kasneje žal, da tega nisem opravil/a? (Npr. čez 5. let, ko bomo brez diplome in ne bomo opravljali poklica, ki smo si ga želeli.)

Večkrat je težko in motivacije enostavno ne najdemo. V teh časih, ki živimo, je pa to še toliko izrazitejše, ampak treba se je zavedati: »Za vsakim dežjem posije sonce« in »Noben poraz ni tako hud, da se ne bi mogli pobrati«. Včasih je dobro, da si najdemo kakšni motivacijski video ali monolog in ga poslušamo ter premislimo zraven.

Slika 2 vir: https://vocal.media/education/top-ten-studying-tips

Kakšni so triki pri učenju in priporočila?

 1. Načrtujte svoj dan. Naredite si načrt, koliko ur učenja boste v celem dnevu ali na določeni časovni rok imeli, ter prosti čas.
 1. Pomodoro tehnika (zelo preprosta):
 • Učite 25 minut
 • Vzemite si odmor za 5-10 minut
 • Ponovite cikel 4-krat
 • Naredite si daljši odmor
 1. Poiščite popolno mesto za učenje. Izberite mesto, ki vam je zelo všeč. Mogoče je to najljubši stol ali pa ležanje zunaj v viseči mreži. Mogoče si celo ustvarite prijeten prostor v kotu spalnice.
 1. Izgubite se v glasbi, predvajajte si najljubšo glasbo (ali kakšno klasično glasbo, če vas besedilo moti) in pustite, da glasbena spremljava spremlja vaše učenje, ter videli boste, da boste dosti bolj produktivni.
 1. Ustvarite čist delovni prostor. Če imate čist in organiziran prostor, vaš um postane čist in organiziran. Morda se zdi nenavadno ali neumno, vendar boste morda ugotovili, da boste lahko bolj jasno razmišljali, ko počistite ali pospravite nered. Če si želite vzeti odmor ali želite odlašati še nekaj minut, očistite svoj delovni prostor. Ko je vaš prostor natrpan, vaš um podzavestno zaznava vse, kar morate storiti in kaj morate počistiti.
 1. Poiščite nekaj citatov, ki vas motivirajo za učenje (ali si jih sami izmislite) in jih zalepite nekje v svoji sobi, na mizi, v zvezku ipd. Tukaj je nekaj citatov, ki vas bodo morda spodbudili:
 • »Ne recite, da nimate dovolj časa. Imate natanko toliko ur na dan, kot so jih imeli Helen Keller, Pasteur, Michelangelo, mati Terezija, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson in Albert Einstein.« - H. Jackson Brown Jr.
 • »Ne pritožujte se, samo bolj se potrudite.« - Randy Pausch
 • »Trdo delajte v tišini. Naj bo vaš uspeh vaš hrup.« - Frank Ocean

Slika 3 vir: https://www.ue-germany.com/blog/en/tips-and-tricks-on-how-to-stay-motivated-and-organized/