Bomži - cestni otroci v Makejevki

Tutorji Filozofske fakultete vse zainteresirani vabimo na 2. FiloFilm, ki bo potekal 5. decembra ob 18. uri v predavalnici 0.1 na Filozofski fakulteti. Ogledali si bomo antropološki dokumentarec člana Oddelka za sociologijo, doc. dr. Andreja Natererja. 

V dokumentarnem filmu avtor predstavi zgodbe otrok iz ukrajinskih ulic, prikaže njihovo življenje v podzemnih rovih, pripravo narkotika ter njegovo uživanje in posledice, na koncu pa sledijo pričevanja otrok, ki so preživeli.

Vljudno vabljeni!

 

"Baltuška je slengovski izraz za substanco, ki jo cestni otroci v Makejevki uživajo intravenozno. Beseda izhaja iz ruskega baltatj, kar pomeni mešati s krožnimi gibi, pa tudi govoričiti oziroma blebetati. Slovenski prevod bi se lahko glasil mešanka ali pa zmešanka.

Glavne sestavine baltuške so:
- preparat za gripo (največkrat Efekt, pa tudi Trafid, Koldakt, Terofun in Zestra),
- kalijev permanganat (KMnO4),
- kis in
- voda.

Vse sestavine baltuške so zelo lahko dostopne. Vsaj enega od preparatov za gripo je mogoče kupiti v večini lekarn v mestu in za nakup ni treba imeti zdravniškega recepta. Kalijev permanganat otroci kupujejo na tržnici in pri narkomanih, včasih pa se pojavijo tudi preprodajalci, ki trgujejo izključno s kalijevim permanganatom."

vir: http://www.bomzhi.si/baltuska