5 knjig, ki ti lahko pomagajo pri študiju in odkrivanju …

Študentje se pogosto izgubimo med prebiranjem klasičnega študijskega gradiva, ki je polno novih in zapletenih izrazov. Nekateri zaradi tega celo izgubijo voljo do učenja. Spet drugi pa po vseh miselnih naporih potrebujejo le dobro knjigo, ki jih bo napolnila z novo energijo. Za vse vas, ki ste se našli v zgornjih opisih, smo tutorji Fakultete za naravoslovje in matematiko pripravili serijo člankov, v katerih boste našli zanimivo, poučno, pa tudi zabavno in sproščujoče čtivo. V tem članku se bomo dotaknili petih knjig, ki jih mora v roke vzeti vsak, ki ga zanima biologija oziroma želi na enostavnejši in zabavnejši način spoznati zapletene biološke sisteme ljudi, živali, mikroorganizmov in rastlin.

 

Charles Darwin: O nastanku vrste

Prva esencialna knjiga za vsakega biologa je delo Charlesa Darwina z naslovom O nastanku vrste, ki jo je napisal že daljnega leta 1859. Še zmeraj velja za najodmevnejšo knjigo v zgodovini znanosti in kulture nasploh. S to knjigo je Darwin dodobra pretresel znanost in ovrgel do tedaj priznano stalnost živalskih in rastlinskih vrst. V knjigi Darwin predstavi revolucionarno teorijo, da se populacije živih bitij spreminjajo skozi čas (evolucija) in se s postopnim kopičenjem sprememb, ki se dedujejo od staršev na potomce, preobražajo v skupine, ki jih lahko prepoznamo kot biološke vrste. Knjiga tako še danes velja za osnovno čtivo vseh naravoslovcev in biologov [5].

Vir slike [5]

 

Carl Zimmer: Planet virusov

 

V zanimiv svet virusov in njihove zgodovine vas bo popeljala knjiga Carla Zimmerja z naslovom Planet virusov. Skozi pretekli dve leti smo podrobno spoznavali svet virusov in bolezni, ki jih lahko povzročajo. SARS-CoV-2 nam je čez noč obrnil življenje na glavo, ni pa bil to edini virus. S to knjigo se podamo na zanimivo odkrivanje življenja z virusi okoli nas. Avtor nam v knjigi predstavi izsledke najnovejših raziskav o tem, kako virusi vplivajo na naša življenja in na biosfero, kako so pomagali pri nastajanju prvih oblik življenja, katere nove bolezni povzročajo, kako jih lahko izkoristimo za svoje potrebe in zakaj bodo vedno nadzorovali našo življenjsko usodo. Verjemite, knjiga je tako zanimiva, da jo boste težko odložili [4][8].

 

 Vir slike [4]

 

Peter Wohlleben: Skrivnostno življenje dreves

 

Ali si predstavljate življenje brez komunikacije med vsemi nami? Si predstavljate, da bi vsa ta komunikacija potekala v tišini in zelo skrivnostno? Veste, da v naravi vse poteka tako? Ja, drevesa komunicirajo med seboj po zelo skrivnostnih in nevidnih poteh. Vse te poti nam skuša odkriti in prikazati Peter Wohlleben v delu z naslovom Skrivnostno življenje dreves: Kaj čutijo drevesa, kako se sporazumevajo – odkritje skritega sveta. Wohllebe kot gozdar nam skozi čudovite zgodbe o neslutenih zmožnostih dreves, podkrepljenih z znanstvenimi dokazi, odpira pot do skrivnosti gozdov in predstavlja povezave, ki potekajo skrite vsem očem. Niso pa to edine skrivnosti, ki jih Wohlleben odkriva javnosti, saj je kot plod njegovega znanja nastala tudi knjiga Skrivnostno življenje živali: Ljubezen, žalost, sočutje –  razkrivanje osupljivega skritega sveta čustev [2].

 

Vir slike [2]

 

Bill Bryson: Človeško telo

 

Naslednja knjiga, ki je do sedaj že prepričala mnoge, da so jo vzeli v roke ter se poglobili v svet človeškega telesa, nosi naslov Človeško telo in je nastala izpod peresa Billa Brysona. O uspešnosti in njeni kvaliteti priča tudi ponatis knjige, ki je opremljen s čudovitimi in jasnimi ilustracijami. Knjiga vas bo popeljala na zanimivo popotovanje po človeškem telesu od glave pa vse do prstov na nogah. Z njo boste na poljuben način spoznali procese, ki se ne ustavijo niti, ko zaspimo. Naj vas avtorjev navedek prepriča, da se mora ta knjiga kmalu znajti tudi na vaših knjižnih policah [3][7].

»Spoznal sem, da smo neskončno bolj zapleteni in čudežni ter pogosto bolj skrivnostni, kot sem kdaj koli sumil. Resnično, ni bolj neverjetne zgodbe od zgodbe o človeku.« B. Bryson [7]

 

Vir slike [3]

 

dr. Bruce H. Lipton: Biologija prepričanj

 

Kot zadnjo vam v tej seriji priporočamo knjigo dr. Bruca H. Liptona z naslovom Biologija prepričanj. S to knjigo se boste odpravili na popotovanje spoznavanja najmanjšega gradnika vsakega organizma – celice. Spoznavali boste vsa nova odkritja epigenetike, ki velja za eno najbolj zanimivih področij biologije. Razkriva skrivnosti o vplivu okolja na vedenje celice brez spreminjanja genetskega zapisa. S knjigo se boste znašli tudi v svetu psihologije ter se seznanili z vplivom pozitivnih in negativnih misli na vedenje in spremembe v DNK. Knjiga je skupek najnovejših in najboljših raziskav s področja celične biologije in kvantne fizike. Predstavlja velik preboj v poljudni-znanosti s področja biologije, saj nas uči, kako lahko svoje telo spremenimo s spremembo svojih prepričanj [1][6].

 

 Vir slike [1]

Z izborom petih poprej navedenih knjig želimo za branje navdušiti vsakogar, ki se zanima za biologijo, človeško telo, psihologijo v povezavi z biologijo in druga sorodna področja. Gotovo pa je nabor zanimivih knjig s takšno tematiko še veliko večji. Vaše predloge za branje nam lahko pošljete na elektronski naslov klemen.trsinartudent.um.si. Morda bomo v prihodnje pripravili nov seznam knjig za vse ljubitelje biologije in drugih povezanih področij.

 

Viri besedila in slik:

[1] Biologija prepričanj. Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/knjige-8/matematika-naravoslovne-vede-12510/biologija-in-bioznanost-12632/biologija-prepri%C4%8Danj-p-9789617090079.

[2] Skrivnostno življenje dreves. Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/peter-wohlleben-2933706/skrivno-zivljenje-dreves-kaj-cutijo-drevesa-kako-se-sporazumevajo-%E2%80%93-odkrivanje-skritega-sveta-2182838-pr

[3] Človeško telo. Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/%C4%8Dlove%C5%A1ko-telo-ilustrirana-izdaja-p-9789610164791

[4] Planet virusov. Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.emka.si/webapp/wcs/stores/servlet/sl/emkasi/planet-virusov-p-9789617129328

[5] O nastanki vrst. Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://zalozba.zrc-sazu.si/sl/publikacije/o-nastanku-vrst-trda-vezava

[6] Biologija prepričanj (bukla.si). Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.bukla.si/knjigarna/naravoslovje/biologija-prepricanj-nova.html

[7] Človeško telo (bukla.si). Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.bukla.si/knjigarna/naravoslovje/znanost/clovesko-telo-ilustrirana-izdaja.html.

[8] Planet virusov (bukla.si). Pridobljeno 6. 3. 2023, iz https://www.bukla.si/knjigarna/naravoslovje/medicina/planet-virusov.html.

 

Članek lekturno pregledala Melani Potrč.