Erasmus izkušnja na Laponskem

Erasmus izmenjava je program, ki omogoča študentom, da med svojim študijem preživijo obdobje v tujini. Namen programa je spodbujanje mobilnosti med študenti, pridobivanje mednarodnih izkušenj in izboljšanje znanja tujih jezikov. V nadaljevanju vam bom predstavil svojo izkušnjo na Laponskem.

(osebni arhiv: Jakob Škrobar)

Za izmenjavo na Laponskem sem se odločil, ker sem želel izkusiti nova doživetja, spoznati prijatelje iz različnih držav Evrope in se naučiti novih znanj, ki mi bodo v pomoč pri opravljanju učiteljskega poklica. Finska je namreč poznana kot država z enim najboljših šolskih sistemov. Obiskujem Univerzo na Laponskem, kjer imam predmete o globalnem učenju, trajnostnem razvoju in inkluzivni pedagogiki.

Laponska je zelo zanimiva deleža. Januarja, ko sem prispel sem, je bilo komaj kaj svetlobe, približno 2 uri v celotnem dnevu. Konec maja, ko se bom odpravil domov, bo situacija obratna, dan bo dolg več kot 22 ur. Izkusil sem tudi druge ekstreme kot na primer izjemno hladne temperature, približno minus 30 °C. Takrat je bilo tako mrzlo, da me je kar bolelo telo. Poleg Božičkove dežele in res ogromno snega, pa turisti prihajajo na sever zaradi severnega sija. Da lahko opazuješ ta magičen nebesni pojav, sicer moraš imeti nekaj sreče, ker je poleg visoke aktivnosti potrebno tudi jasno nebo.

(osebni arhiv: Jakob Škrobar)

(osebni arhiv: Jakob Škrobar)

 

Moj običajni dan na izmenjavi se začne ob deveti uri zjutraj, ko se zbudim in si pripravim zajtrk ter se odpravim na univerzo. Če nimam pouka, v knjižnici naredim domače naloge in sprotno delo. Ob pol enih se s prijatelji dobimo v menzi univerze, kjer lahko za 3 eure kupiš študentsko kosilo, ki je običajno zelo okusno. Nato grem v študentski dom, kjer imam sobo. Stanovanje si delim še s študentoma iz Francije in Avstrije. Do velike noči, ko je še bilo veliko snega, sem se v popoldanskih urah odpravil na reko, kjer sem tekel na smučeh, sedaj pa ob tej isti reki tečem brez smuči. Zvečer se spet dobimo s prijatelji. Včasih v dvorani igramo futsal ali odbojko. Ob sredah je običaj, da se zberemo ob tabornem ognju. Ob četrtkih je mednarodni večer, v okviru katerega igramo namizni tenis, biljard in različne namizne igre. Ob petkih se odpravimo v bar ali na zabavo. Velikokrat, ko se vračamo domov, opazujemo severni sij. Med vikendom igramo disk golf, ob večerih pa gledamo filme.

S prijatelji, ki prihajajo iz najrazličnejših držav – Ukrajine, Danske, Francije, Nemčije, Avstrije, Japonske, Španije in drugih držav, odkrivamo tudi druge dele Finske. Pogosto se odpravimo na enodnevni izlet. Takrat si večinoma ob ognju spečemo klobase, saj je to tradicija na Laponskem. Bil sem tudi na nekaj večdnevnih izletih. V začetku marca smo smučali v Ruki. Aprila smo se odpravili na dvodnevni pohod po finski divjini, kjer smo prespali v koči, ki je bila brezplačna, saj je namenjena prav pohodnikom. Ogledal sem si še mesta na jugu Finske, in sicer mesti Tampere in Helsinki. V prihodnjih dneh se odpravljamo v Lofoten na Norveškem, česar se zelo veselim.

(osebni arhiv: Jakob Škrobar)

Zelo sem vesel, da sem se odločil in zbral pogum odpraviti se na sever Evrope. Poleg vseh doživetij sem najbolj vesel novih prijateljstev. Veselim se poletja, ko se bomo s prijatelji srečali v Sloveniji. Erasmus izmenjava je odlična izkušnja. Če prebiraš ta blog, naj te spodbudim, da se za ta korak odločiš tudi ti!

(osebni arhiv: Jakob Škrobar)

 

Članek lekturno pregledala Melani Potrč.