Študijska izmenjava v Pragi

Erasmus+ strokovno usposabljanje je program, ki omogoča študentom ali diplomantom, da preden se odločijo za določeno karierno pot isto spoznajo v praksi. Moja izkušnja v Pragi je definitivno ena izmed najboljših v mojem življenju do zdaj in upam, da vas v nadaljevanju prepričam, da se zanj odločite tudi vi.

Za strokovno usposabljanje si lahko poiščete katerokoli raziskovalno inštitucijo ali podjetje, ki bi bilo odprto za Erasmus+ izmenjavo. Nekateri jih aktivno iščejo, jaz pa sem se na svojo gostiteljsko inštitucijo obrnil sam. Tako kot pri navadni izmenjavi vam Erasmus+ zagotovi finančna sredstva s štipendiranjem.

Moje strokovno usposabljanje poteka na Mikrobiološkem inštitutu v Pragi v Laboratoriju za infekcijsko biologijo. Tekom študija biologije sem se spoznal s številnimi vejami te zelo zanimive vede, največ moje pozornosti pa so pritegnili patogeni mikroorganizmi. Trenutno se ukvarjam z bakterijami iz rodu Bordetella, ki so lahko povzročiteljice oslovskega kašlja.

Delovni dan poteka podobno redni službi, tako da sem lahko začutil kako je biti zaposlen na Inštitutu. Največji del časa se porabil za načrtovanje in izvedbo eksperimentov. Nekaj časa pa se najde tudi za učenje in napredovanje na drugih področjih saj Inštitut redno organizira seminarje in predavanja o številnih temah iz mikrobiologije in drugih znanstvenih področij.

V prostem času ima Praga kar nekaj za ponuditi. Ljubitelji zgodovine si takoj najdete veliko vsebin, kot so muzeji in spomeniki, ki vas bodo spoznali z bogato preteklostjo tega mesta. Čudovita arhitektura Prage res zasluži ime »zlato mesto«. Praga je tudi prežeta s parki narave, kar je meni še posebej všeč, ker se zmeraj lahko najde nova pohodniška pot.

Verjetno najbolj pomembni del tega je seveda to, da sem spoznal veliko novih ljudi, kakor v službi tako tudi izven nje. Nekatera prijateljstva se gotovo bodo nadaljevala še po izmenjavi, profesionalna poznanstva pa mi bodo pripomogle k razvoju moje raziskovalne kariere.

Ta izmenjava mi je res pomagala pri eni izmed najbolj pomembnih življenjskih odločitev. Sedaj pa vem, da je raziskovalno delo na tem področju definitivno nekaj, s čem se želim ukvarjati v prihodnjih desetletjih. Če berete ta blog upam, da se za ta korak odločite tudi vi.