Young ESD Leaders capacity Building Training Course – YRE MISSION PORTUGAL

Prijavila sem se na razpis za Mlade poročevalce na temo trajnostnega razvoja s strani mednarodne koordinacije, ki ga organizirata UNESCO in YRE (Young reporters for environment) in imela sem veliko čast, da sem bila iz celotne Slovenije izbrana ravno jaz ter kot mlada poročevalka dobila priložnost zastopati Slovenijo na svetovni ravni. Misija in usposabljanje je poteklo 3 dni na Portugalskem v Lizboni, kjer so nas izobraževali za mlade vodje programov trajnostnega razvoja. Usposabljanje je poleg UNESCA potekalo tudi pod okriljem Foundation for Environmental Education (FEE) in Global Action Programme on Education for Sustainable Development.

Tako se nas je 15.3.2018 zbralo 35 mladih poročevalcev z vsega sveta, da bi pridobili čim več novega znanja, ki ga bomo implementirali vsak v svoji državi, z enim skupnim ciljem. Prvi dan smo pridobivali znanja o trajnostnem razvoju in to povezovali z sistematičnim razmišljanjem. Nato je sledilo usposabljanje za mlade vodje in ob koncu dneva večerja v mestu Sesimbra. Naslednji dan smo odšli na teren v mesto Almado, kjer smo zbirali material za video in poročilo na temo urbanih vrtov. Bilo je zanimivo in hkrati poučno delati s skupino, kjer ima vsak drugačne izkušnje ter znanje. S skupni močmi smo izdelali poučno kratek video, ki smo ga delili na vseh medijih. Po tem smo imeli konferenco, kjer je vsaka skupina predstavila svoje delo ter prejemala kritike in pohvale. To so bile neprecenljive izkušnje, saj so nas učili najbolj izkušeni ljudje na tem področju. Zadnji dan smo ponovno imeli izobraževanja in med drugim tudi delavnico mreženja, kjer smo se pogovarjali kako bomo sodelovali še v prihodnosti. Želja vseh je bila, da znanje, ki smo ga dobili tu prenesemo naprej in v svoji državi razvijamo projekte ter usposabljanja za Mlade poročevalce za okolje. Ob koncu popoldneva smo imeli podelitev certifikatov z nazivom ''Mlade vodje za trajnostni razvoj'' . Potem pa smo odšli v glavno mesto Lizbono, kjer smo si ogledali nekaj znamenitosti, kupili spominke in imeli tudi poslovilno zabavo. Ta večer smo posneli največ slik, si podelili največ objemov in dobili solzne oči. Bili smo neizmerno hvaležni drug za drugega in da smo lahko del YRE ekipe.

Moj let je bil naslednjega dne v zgodnjih jutranjih urah. Z lepimi spomini in neprecenljivo izkušnjo sem nekje med oblaki razmišljala, kako lepo je poznati tako srčne in prijazne ljudi, ob enem pa nas vse povezuje ljubezen do dela mladih poročevalcev za okolje.

Počaščena sem, da sem postala slovenska ambasadorka za YRE in bila izbrana za misijo UNESCO Youth Forum. V Slovenijo sem se vrnila z razvito samozavestjo, pridobljenimi novimi veščinami in znanjem ter z občutkom sposobnosti, da vse to uporabim v vsakdanjem življenju in prenesem naprej na naše bodoče Mlade poročevalce za okolje.