Grem študirat v Maribor

Študij je obdobje, ki ti pomaga odrasti in te pripravi na 'resno življenje' po njem. Pogosto lahko od starejših, ki se nostalgično spominjajo svojih študijskih let, slišimo, da so študentska leta najlepša leta mladosti, ki ti za vedno ostanejo v spominu. Pred začetkom tega življenjskega obdobja pa so dijaki/dijakinje zaključnih letnikov postavljeni pred zahtevno odločitev. Odločiti se je potrebno kaj in kje bodo študirali.

Zakaj je študij v Mariboru prava izbira?

Maribor je univerzitetno mesto že od leta 1975, ko je bila ustanovljena Univerza v Mariboru. Na mednarodnih lestvicah se od leta 2016 redno uvršča med štiri odstotke najuglednejših univerz na svetu. V mestu in njegovi okolici ima sedež 12 fakultet, ki skoraj 14 tisočim študentom nudijo pestro izbiro študijskih programov in zelo kvalitetno izobrazbo.

Za študente nižjih letnikov je na fakultetah dobro poskrbljeno, saj so zanje na voljo tutorji. To so starejši študenti, ki svojim mlajšim kolegom pomagajo pri študiju in njihovem akademskem razvoju. Tudi bivanje študentov je v Mariboru dobro urejeno. Študentski domovi se nahajajo v bližini fakultet, zato se študenti na fakultete večinoma odpravimo peš ali s kolesom in se tako izognemo zamudnemu javnemu prometu. To bližino fakultet študenti še dodatno cenimo ob jutranjih terminih predavanj, kadar si lahko zaradi nje privoščimo kakšno minuto spanca več.

Vse pa se ne vrti zgolj okoli študija…

V času študija si je vedno, ne glede na zasedenost urnika na fakulteti, potrebno vzeti čas za sprostitev. Če smo srečni, se tudi lažje učimo in boljše pomnimo, kar pa je za študente ključnega pomena. Ravno zato imajo tekom študija pomembno vlogo obštudijske dejavnosti. Mesto in njegova okolica nudita širok spekter možnosti preživljanja prostega časa.

Za obštudijske dejavnosti mariborskih študentov skrbi Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), ki poleg vodenja študentske politike na področju izobraževanja, socialnega in ekonomskega položaja študentov, skrbi še za izvajanje raznih študentskih interesnih in obštudijskih dejavnosti. Na letni ravni organizira več kot 70 projektov, dogodkov in aktivnosti namenjenih študentom. Med dogodki zabavne narave so zagotovo najbolj prepoznavni Lampiončki, ki se v Mariboru tradicionalno odvijajo že več kot 40 let. Za študente večkrat letno organizirajo jezikovni tečaji in razna krajša izobraževanja, preko katerih lahko pridobijo mnoga dodatna neformalna znanja ter veščine. Prav tako večkrat letno organizirajo kvize, imenovane Trivia night, ki združujejo zabavo in učenje. Glavni namen vseh obštudijskih vsebin je ravno občasen odklop od študijskih obveznosti, druženje in sklepanje novih prijateljstev.

Ker pa je pomemben del študentskega časa tudi kultura, je v Mariboru poskrbljeno tudi za to. Študenti lahko po ugodni ceni s študentskim popustom kupijo vstopnice za predstave in koncerte, ki se odvijajo v Narodnem domu Maribor ali v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. Za kulturno udejstvovanje študentov s svojimi dogodki kulturne narave poskrbi tudi ŠOUM. Ta z dogodki, kot sta recimo Komični četrtki, ki s stand-up nastopi prinašajo smeh in dobro voljo med študente, in z Glasbeno-literarnimi večeri, ki med študente vnašajo mešanico glasbe in literature, pripomore k večji kulturni izobraženosti študentov.

Vsi dobro vemo, da je zdrav duh v zdravem telesu ključnega pomena za dolgo in kvalitetno življenje, zato v Mariboru ne manjka niti športa. V mestu najdemo veliko športnih prizorišč, kot so Ledna dvorana, Kopališče Pristan, Univerzitetni športni center Leona Štuklja, Kopališče mariborski otok ter številne druge, ki študentom ponujajo prilagojene cene za uporabo njihovih storitev. Tudi ŠOUM nudi kar nekaj dogodkov namenjenih skupinskemu športanju, kot sta recimo Ski break na Kopah in Aktivna študentska pomlad. Največ aktivnosti za študente pa ponuja Univerzitetna športna zveza Maribor, ki deluje pod sloganom Zdrava zabava. V športni dvorani Vrbanska študentom nudi brezplačno osnovno rekreacijo, ki vključuje odbojko, košarko, mali nogomet ter namizni tenis. V mestu je na voljo tudi nešteto možnosti za rekreacijo na prostem, saj je veliko poti urejenih za tek ali hojo. Če se želiš nekoliko od mestnega vrveža odmakniti v naravo, pa sta za to kot nalašč mariborska griča Kalvarija in Piramida, ki nudita tudi lep razgled na mesto.

Maribor ni samo drugo največje mesto v Sloveniji, ki se lahko pohvali z najuspešnejšim slovenskim nogometnim klubom, najstarejšo trto na svetu ter z mednarodnim Festivalom Lent, temveč je tudi študentsko mesto, v katerem si boš kot študent ob obilici znanja pridobil tudi nepozabne spomine. Verjamemo, da si boš v prihodnosti zagotovo kdaj rekel: »Ni mi žal trenutka, ko sem se odločil, da grem študirat v Maribor.«