NASVETI ZA IZPITNO OBDOBJE

Za nami je še eno neobičajno študijsko leto in vstopili smo v novo izpitno obdobje. Priprave študentov na izpite so v polnem teku. Za začetek - učiti se znate! Le kako bi sicer opravili vse teste in maturo, ki so vas pripeljale do želene fakultete ali vse kolokvije in izpite, ki so vas popeljali v višji letnik. V nadaljevanju vam bomo skušali podati nekaj nasvetov in priporočil, kako uspešno preživeti izpitno obdobje in nato uživati zaslužene akademske počitnice glede na razmere po enem najnapornejših študijskih let. 

 

Priporočila za uspešno izpeljano izpitno obdobje 

Najbolj pomembno v času izpitnega obdobja je sigurno to da smo dobro časovno organizirani. Na učenje bi lahko gledali kot na nekakšen delovnik  in sicer z zgodnjim vstajanjem kot npr. za v službo. Naspani možgani se namreč najlažje učijo.  

Pri samem študiju so zelo pomembne vmesne pavze. Na podlagi študije Nacionalih inštitutov za zdravje(NIH) iz leta 2019 je bilo prikazano, da kratka obdobja počitka ugodno vplivajo na tvorbo spomina. Naši možgani naj bi utrdili spomine na tisto, kar smo vadili. To seveda ne pomeni nenehno prekinitev “sedenja za mizo” temveč le kratko pavzo na dvajset ali trideset minut. Po zaključenem večjem poglavju pa bi v tem primeru sledilo kratko obdobje počitka , na primer 15 minut.  V času kratke pavze vstanemo in naredimo nekaj korakov po hiši ali pa odidemo pa kozarec vode.  

Zelo pomemben je tudi zadosten vnos tekočine. Omenjeno v telo vnašamo predvsem neposredno v obliki popite tekočine, npr. voda, juha, mleko.  Uživamo pa jo tudi kot del hrane in sicer v sadju in zelenjavi, ki je pretežno iz vode. Inštitut za varovanje zdravja priporoča za osnovne fiziološke potrebe pitje, 2–3 l pitne vode na dan. Inštitut omenja, da je treba upoštevati predvsem klimatske pogoje, telesno dejavnost, spol, starost, nekatera fiziološka stanja, prehrano in zdravstveno stanje. Poleg tekočin je pomembna tudi prehrana. Predvsem je potrebno popaziti na sladkor, ki poda le hiter pogon živčevju in sčasoma zmanjša sposobnost pomnjenja. Hkrati sladkor utruja.  

Med izpitnim obdobjem prav tako ne smemo pozabiti na odmor. V času odmora je zelo priporočljivo gibanje. In sicer na podlagi študije univerze Oregon Health & Science University je bilo zapisano, da že ena sama kratka vadba pripravi možgane na učenje. Gibanje in šport pozitivno vplivata na možgansko učinkovitost, sposobnost učenja in koncentracijo. Poleg tega pa veliko pripomoreta tudi k dobremu počutju in občutku sreče, zmanjšujeta stres ter izboljšujeta produktivnost in kreativnost. 

 

Šest ključnih točk do uspeha 

1. Na izpitno obdobje se začnite pripravljati pravočasno, priporočamo da redno obiskujete predavanja in ostale dele pedagoškega procesa (vaje, seminarje) in s tem sproti študirate snov. S pravočasno pripravo na izpit samo snov dodobra predelamo in ponovimo. O pomembnosti samega ponavljanja govori že star latinski pregovor Repetitio est mater studiorum, kar pomeni da je ponavljanje mati učenja.  

2. Poiščite si primeren, svetel in miren študijski prostor. Univerzitetne knjižnice imajo zato posebej namenjene študijske sobe ali čitalnice, ki omogočajo kvalitetno in mirno pripravo na izpite.  

3. V času vsakodnevne uporabe komunikacijske tehnologije, skušajte vse kar ni nujno potrebno  za študijski proces odstraniti. Družabna omrežja, telefon, ipd. delujejo kot motilci pozornosti, česar pa v luči kvalitetnega učenja ne želimo.  

4. Učenje skušajte razdeliti na več časovnih enot. Recimo najzahtevnejši del snovi predelajte zjutraj, del snovi opoldne, zvečer pa ponovite naučeno. Odlična tehnika za deljeno učenje je pomodoro, kjer si učenje razdelite na 4x25 min z vmesnimi pavzami kar znese dobro uro in pol učenja. To lahko ponovite večkrat dnevno.

5. Zadostno spanje je ključnega pomena. Mogoče 8-9 priporočljivih ur v času izpitnega obdobja in najintenzivnejše priprave ni realnih ampak vsaj 6 ur spanja na noč je minimalno, kar je potrebno.

6. Rutina je ključnega pomena za učinkovito učenje. Ljudje rabimo strukturo in čeprav nisi pristaš urnikov, si ga naredi vsaj za teh nekaj tednov. Vsak večer si naredi »to do« listo za naslednji dan in določi, kdaj se boš kaj učil. Ne rabiš določati do minute natančno, ampak važno je, da imaš narejen plan, ki se ga boš kasneje tudi držal. Tako boš točno vedel, kaj te čaka tisti dan in ne boš paničaril, kje začeti.

7. Ne pozabiti na tutorje, ki delujejo v okviru vaše fakultete, saj vam bodo več kot z veseljem priskočili na pomoč glede morebitnih vprašanj o izpitu, če jih lepo prosite pa vam bodo posodili tudi kakšne stare zapiske.

 

Upamo, da vam bo kakšen nasvet koristil in ga boste s pridom uporabili. Za več takšnih in podobnih vsebin na temo študija pa obiščite naš zavihek FAQ. V primeru dodatnih vprašanj nam lahko tudi pišete. Lepo vabljeni ste tudi, da povšečkajte naš Instagram in Facebooku TUTORSOUM.