SPODBUDNE BESEDE OB ZAČETKU ŠTUDIJSKEGA LETA

        Do zdaj se je šolsko leto že do dobra začelo. Nekateri so na polno zasedeni z obveznostmi in komaj še dohajajo roke za oddajo raznih seminarskih nalog, poročil in drugih obveznosti, spet drugi so šolsko leto začeli na nekoliko bolj sproščen način. Ne glede na to, kakšen začetek novega šolskega leta smo imeli, smo do sedaj že dobro utečeni. Počitnice so namreč minile. Za nekatere so bile daljše in za nekatere nekoliko krajše, pa vendar smo si lahko vsi vsaj malo oddahnili. Sedaj je čas, ko je brezskrbno preživljanje časa, ko so obveznosti iz faksa zadnja briga, le še spomin. Pa vendar, vedno se je lepo vrniti na fakulteto, spoznati nove ljudi in se naučiti novih znanj. Na mladih svet stoji, pravijo. Zato je pomembno, da smo odgovorni posamezniki, v prvi vrsti do sebe in nato še do vseh drugih. Odgovornosti se lahko, v kolikor se prej nismo, naučimo na fakulteti. Redno in vestno opravljanje zadolžitev iz faksa je bila do sedaj še vedno dobra naložba. Sprotno delo in dobra organizacija svojih obveznosti sta se vedno obrestovala. Na fakulteti imamo namreč različne obveznosti in predmete. Nekateri nam vzamejo več časa, drugi manj. A dobra organizacija in trud nas še nikoli nista pustila na cedilu.

        Ker sem tutorka za predmeta rimsko pravo ter finančno in davčno pravo na Pravni fakulteti v Mariboru, je na mestu, da študente opozorim, da tudi pri zloglasnem rimskem pravu ni nič drugače. Sprotno delo je tu zaradi obsežne in težavne snovi skorajda nujno, čeprav vas morda nihče ne sili v to, saj ni dodatnih, sprotnih obveznosti. Tu pa pridemo spet do odgovornosti. Študent mora biti toliko odgovoren sam do sebe, da bo dobro naštudiral snov pri vseh predmetih in opravil izpite, ne glede na to, za kateri predmet ali fakulteto gre. Nič ni nemogoče in vse se da, če se hoče. Menim pa, da je izjemnega pomena pri vsem tem tudi, da se vsake zadeve lotimo pozitivno naravnani. Tako bomo to, kar je treba storiti, storili kvalitetno, hitro in se pri tem največ naučili.

        Zavedati se moramo, da noben izpit ni tako težek, da ga ne bi mogli opraviti. Nekateri le zahtevajo večji vložek kot drugi. Pomembno je, da smo vztrajni in da ne obupamo že na začetku. Začeti je vedno težko in včasih traja, da se unesemo. A vse terja svoj čas, katerega gospodar ste vi, dragi študentje. Ne se pustiti strašiti in raje poprimite za delo, sproti opravljajte svoje obveznosti in z veseljem se lotite vsakega novega izziva. Postavljajte si cilje in postopoma, a vztrajno premagujte ovire do njih. Tako bo vaša motivacija in želja po uspehu še večja. Ko dosežete cilj, si postavite novega. Veselite se vsakega uspeha, ne glede na to, kako velik je. Vsak korak je pomemben, čeprav majhen, saj brez njega ne moremo doseči zastavljenega cilja. Na tak način vam uspeh ne uide. Ko pa vam bo težko in se vam bo zdelo, da se počasi že izgubljate med vsemi zadolžitvami, takrat se umirite, zaprite oči, trikrat globoko vzdihnite in si recite: ZMOREM!

Ne pozabite, per aspera ad astra, prek trnja do zvezd.

 

Maja Kotnik,

študentka Pravne fakultete v Mariboru,

tutorka pri predmetih Rimsko pravo ter Finančno in davčno pravo